loading

Ακμή
Η ακμή είναι μία από τις πιο συχνές δερματοπάθειες. Προσβάλλει κυρίως εφήβους, μπορεί όμως να πρωτοεμφανιστεί και να παραμείνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οφείλεται σε φλεγμονώδη διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων. Εκδηλώνεται με τη μορφή λευκών ή μαύρων στιγμάτων (φαγέσωρες ή φλύκταινες) σε πρόσωπο, θώρακα και πλάτη. Η κλινική εικόνα της ακμής μπορεί να είναι ελαφριά (μαύρα στίγματα), μέτριας βαρύτητας (σπυράκια με πύον) ή μεγαλύτερης βαρύτητας, η οποία εκδηλώνεται με οζίδια και κύστες.

Πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ακμής, έτσι ώστε να προλάβουμε τον σχηματισμό ουλών. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και την ηλικία, η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και με συστηματική θεραπεία.

Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα, κληρονομική, φλεγμονώδης νόσος, η οποία προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας. Η συχνότερη κλινική εικόνα της ψωρίασης συνίσταται σε ερυθρές πλάκες διαφόρου σχήματος και μεγέθους, με παχέα, ξηρά και εύθρυπτα λέπια. Oι συχνότερες θέσεις εντοπίσεως είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής καθώς και τα γεννητικά όργανα. Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλλει τις αρθρώσεις προκαλώντας ψωριασική αρθρίτιδα.

Η έγκαιρη διάγνωση καθώς και η αποφυγή συγκεκριμένων εκλυτικών παραγόντων αποτελούν προφυλακτικά μέτρα αντιμετώπισης της νόσου. Η θεραπεία της ψωρίασης περιλαμβάνει την τοπική (κορτικοστεροειδή, τα ανάλογα της βιταμίνης D, ανθραλίνη κ.ά.) και τη συστηματική (κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή) αγωγή. Η πλειονότητα των ασθενών ανταποκρίνεται καλά στις προηγούμενες θεραπείες.

Παιδοδερματολογία
Η παιδοδερματολογία ασχολείται με τα δερματικά νοσήματα της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ενδεικτικά αναφέρονται: ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος (μυρμηγκιές, τέρμινθος), ατοπική δερματίτιδα, βρεφικά αιμαγγειώματα, σπίλοι, άτυπα εξανθήματα.

Οι θεραπευτικές επιλογές προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών με στόχο τόσο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, όσο και την ασφάλεια των ασθενών.

Ατοπική Δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα κνησμώδης δερματοπάθεια με κληρονομική προδιάθεση. Η νόσος προσβάλλει κυρίως παιδιά, αλλά μερικές φορές και ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Εμφανίζεται συνήθως με ερυθρότητα, ξηρή επιδερμίδα και κνησμό.

Βασική θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η αποφυγή των εκλυτικών και των επιβαρυντικών παραγόντων. Ο δερματολόγος είναι εκείνος που θα καθορίσει την παράλληλη φαρμακευτική θεραπεία και θα δώσει οδηγίες για τη σωστή περιποίηση του δέρματος.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Στην ευρεία αυτή κατηγορία νοσημάτων ανήκουν τα κονδυλώματα – HPV, η μολυσματική τέρινθος, ο έρπης γεννητικών οργάνων κ.ά. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Εμφανίζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και οφείλεται στον ιό των ανθρωπινών θηλωμάτων.

Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται εξατομικευμένες θεραπείες με βάση τις νεότερες επιστημονικές κατευθύνσεις.

Έλεγχος Σπίλων
Οι σπίλοι (ελιές) συνιστούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυτταρικών στοιχείων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα. Μερικοί σπίλοι όμως έχουν την τάση για μετάπτωση σε κακοήθη νόσο.

Ο δερματολόγος είναι αυτός που θα αποφανθεί αν η βλάβη είναι καλοήθης ή δυνητικά κακοήθης. Γι’ αυτό απαραίτητη είναι η δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση των σπίλων μία φορά το χρόνο, προκειμένου να είναι λεπτομερής και σχολαστική η παρακολούθηση τους.

Παθήσεις Ονύχων
Η καλή κατάσταση των νυχιών αποτελεί δείκτη γενικότερης υγείας. Η ονυχομυκητίαση είναι η συχνότερη πάθηση των ονύχων. Οι μύκητες προσβάλλουν τόσο τα νύχια των ποδιών, όσο και των χεριών καταστρέφοντάς τα σταδιακά.

Επιπλέον, κάποιες δερματικές παθήσεις αλλά και συστηματικές μπορούν να έχουν εκδηλώσεις στα νύχια, όπως η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας κ.ά.

Ο δερματολόγος μέσα από την απομόνωση του παθογόνου μύκητα (καλλιέργεια όνυχος) είναι αυτός που θα εκτιμήσει την κλινική εικόνα του νυχιού και θα προτείνει τοπική ή συστηματική θεραπεία.

Παθήσεις Τριχών
Οι τρίχες του τριχωτού της κεφαλής έχουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του ατόμου.

Η απώλεια των τριχών (αλωπεκία) μπορεί να είναι είτε αναστρέψιμη, είτε μόνιμη. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η συχνότερη αιτία απώλειας και χαρακτηριστικής κατανομής αραίωσης σε άνδρες και γυναίκες. Άλλες μορφές αλωπεκίας είναι η γυροειδής,η διάχυτη, η ουλοτική κ.ά.

Υπάρχει πληθώρα θεραπευτικών επιλογών γαι την πρόληψη, αλλά και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αγωγής. Η διάγνωση θα τεθεί από τον δερματολόγο με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τη δερματοσκόπηση και τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.